Zgłoś uwagę

"Kuchnia dla opornych": domowe kiszonki i fermentacje

Pierwsze spotkanie z cyklu warsztatów „Kuchnia dla opornych” poświęcimy kiszonkom, czyli modnemu, ale wciąż mało znanemu, a właściwie zapomnianemu sposobowi konserwacji żywności, która nadaje produktom wyjątkowych wartości odżywczych i smakowych. Żyjemy w świecie fermentacji, to dzięki niej powstaje jogurt, sery, pieczywo na zakwasie, alkohole i dlatego nie warto ignorować trendu na kiszenie, tylko już teraz stworzyć własną kolekcję dumnie fermentujących słoików. Warsztaty odbędą się w BARBARA: infopunkt / kawiarnia / kultura 28 października.


Warsztaty będą składać się z dwóch część – pierwszą teoretyczna poprowadzi Ewelina Żygadło – chemiczka z wykształcenia, rolniczka i właścicielka naturalnego gospodarstwa Milejowe Pole. Od niej dowiecie się o historii kiszonek, ich wykorzystaniu w różnych kulturach kulinarnych, procesach chemicznych zachodzących podczas fermentacji i wartościach zdrowotnych oraz o wspólnym kiszonkowym projekcie, który Milejowe Pole tworzy razem z Arkadiuszem Dziakowskim – szefem kuchni Malarska 25. Arek zaś poprowadzi dla Was część praktyczną oraz degustację swoich kiszonek.

Poznacie zasady kiszenia różnych produktów spożywczych bo tak naprawdę można ukisić wszystko – nie wszystko kończy się smakowitym rezultatem – co robić, by ten proces zakończył się sukcesem, na jakie czynniki zwracać uwagę, jak przygotować produkty, naczynia i jak je przechowywać. Sami zamkniecie w słoikach dwa rodzaje fermentacji – słodką i solankową, które później będziecie mogli zabrać do domu. Spróbujecie też kiszonych warzyw, owoców, kasz, czy grzyba herbacianego.

Wydarzenie towarzyszące Festiwalowi Najlepszych Restauracji we Wrocławiu Restaurant Week Polska.

Dołączcie do warsztatów i spotkań wokół jedzenia!

Zasiejmy ferment 28 października 2017, 1 tura 17.00-18:30, 2 tura 19:00-20:30
Udział w warsztatach jest bezpłatny, ale obowiązują zapisy: gotujemy@wroclaw2016.pl (ilość miejsc ograniczona)

Galeria

Kliknij, aby powiększyć zdjęcie

kuchnia dla opornych

Podziel się

Wróć do spisu aktualności
<< Poprzednia Następna >>

Nagłówek


Email marketing software powered by FreshMail