Zgłoś uwagę

Niezbędnik Kulturalny: święta czterech wyznań

Opłatek czy prosfora? Kutia czy ser z Doliny Baryczy? Każda religia ma właściwe sobie tradycje świąteczne. Podążając wytyczonym przez Dzielnicę Czterech Wyznań szlakiem kulturowym, porównujemy i przyglądamy się najciekawszym zwyczajom obecnym we Wrocławiu.

Katolicka Wigilia
Podczas Wigilii nie może brakować opłatka. Jest to jeden ze starszych zwyczajów, charakterystycznych dla polskich katolików. Sposób wypieku nie zmienił się od wieków – formę napełnia się niewielką ilością rozczynu mąki, wkłada do rozgrzanego pieca i po kilku minutach wyjmuje gotowe opłatki, które później trafiają do naszych domów. Podczas wieczerzy wigilijnej na stole polskiego chłopa znajdowało się siedem potraw, szlachcic miał ich do skonsumowania aż dziewięć. Tradycja dwunastu dań pojawiła się później jako nawiązanie do dwunastu apostołów lub miesięcy. We Wrocławiu trudno wyobrazić sobie Wigilię bez karpia milickiego czy serów z Doliny Baryczy. Na stołach Dolnoślązaków nie brakuje też elementów kuchni wschodniej, na przykład słynnej kutii.

Boże Narodzenie w obrządku protestanckim
Protestanci obchodzą święta Bożego Narodzenia równolegle z katolickimi. Ważny jest okres przygotowań do świąt – przez cztery tygodnie wierni spotykają się na modlitwie. W pierwszą niedzielę Adwentu zapala się świeczkę na świerkowym wieńcu i powtarza ten obrzęd przez trzy kolejne niedziele, aż do Wigilii. Podczas wieczerzy wigilijnej nie ma zwyczaju dzielenia się opłatkiem, ale wspólnie odmawia się modlitwę. Protestanckie rodziny nie przywiązują wagi do symboliki liczby czy rodzaju potraw podczas Wigilii. Nie ma też zwyczaju przygotowywania dań postnych, dlatego najczęściej je się odświętne dania mięsne, takie jak pieczona gęś. Najważniejszą częścią wspólnej wieczerzy jest modlitwa przy Biblii.

Chanuka – Święto Świateł
Chanuka upamiętnia cud, jaki wydarzył się w Świątyni Jerozolimskiej podczas powstania żydowskiego pod wodzą Hasmoneuszy skierowanego przeciwko Grekom. Tegoroczne Święto Świateł zaczyna się 13 grudnia i trwa osiem dni. Chanuka to czas wyjątkowo radosny dla społeczności żydowskiej. Spędza się go na śpiewaniu pieśni, czytaniu Tory oraz biesiadowaniu przy stole. Podczas Chanuki je się dużo i dobrze. Szczególnym zainteresowaniem darzone są potrawy smażone na oliwie i takie, które zawierają ser. Najpopularniejsze przysmaki to pączki z domowymi konfiturami, naleśniki z serem czy placki ziemniaczane. Dla dzieci przygotowuje się cukierki z miodu i sezamu.

Soczelnik – prawosławne święta
Prawosławni używają do określenia Wigilii słowa ”nawieczerie” lub ”soczelnik”, które pochodzi od słowa ”socziwa”, dania podobnego do kutii. Boże Narodzenie obchodzi się według kalendarza juliańskiego, czyli trzynaście dni po katolickich świętach (6 stycznia). Wieczerzę wigilijną zaczyna się od złożenia życzeń i podzielenia się prosforą – małym chlebkiem z odciśniętym znakiem krzyża. Tradycyjny stół wigilijny składa się z dwunastu postnych potraw, których należy spróbować, zanim zakończy się wieczerza. Jednym z najbardziej oczekiwanych i lubianych dań jest kutia. Uważa się, że każdy z jej składników ma właściwości dobroczynne – mak odpowiada za płodność, a orzechy chronią przed bólem zębów. Na stole w prawosławnym domu nie może też zabraknąć barszczu, kompotu z suszonych owoców czy kisielu owsianego.


Zebrała: Izabela Norek

Artykuł pochodzi z grudniowo-styczniowego numeru Wrocławskiego Niezbędnika Kulturalnego. Więcej informacji o tym numerze znajdziesz tutaj.

Galeria

Kliknij, aby powiększyć zdjęcie

religion-christmas-painting-religious-nativity-art-pxhere.com (Copy) The_National_Library_of_Israel,_Jewish_New_Year_cards_C_HL_12 (Copy) Richard_Ernst_Kepler_-_Im_Lande_des_Christkinds (Copy) The_Christmas_tree_(Boston_Public_Library) (Copy)

Podziel się

Wróć do spisu aktualności
<< Poprzednia Następna >>

Nagłówek


Email marketing software powered by FreshMail