Remark/Report a remark

Adam Kalinowski // The Infinite Green

‘The Infinite Green’ is an example of a ‘green sculpture’, which is a combination of metal, wooden structure, soil and vegetation. The sculpture refers to the graphical symbol of infinity, especially when seen from an aerial perspective. More than 2,500 plants that belong to roughly 100 different species of perennials have been planted on this object which covers a total area of 110 m. and goes up 7 levels. All plants are year-round bloomers and can also be found in the fields and meadows that are typical to our climate zone. The sculpture is designed to create a microclimate, especially noticeable in its two bulged parts, both of which can be entered by the viewer. Once inside, the viewer can experience a lower temperature and higher humidity than outside the building. As clearances between the layers of the object range from 32 to 37 cm, the plants will have to overcome the physical restraints of the construction. As the plants continue to grow, they will eventually fill the spaces between the layers at the same time sealing the sculpture. An additional feature of this sculpture is the layering of different colours of plants that — as seen from top to bottom — goes by the following key: yellow, red, pink, purple, blue, white, and green at the lowest levels. This construction was implemented according to my original ‘Green Wall’ design system, which was tested in the summer of 2014 at the Botanical Garden of Adam Mickiewicz University together with the Adam Mickiewicz University Department of Biology and Poznań University of Technology.

The project has several goals:

• artistic

• social — the project is located in the heart of Wrocław's Ołbin district, which is characteristic for its late XIX/XX century architecture. Many of Wrocław citizens say that the area is socially ‘difficult’. During World War II the district remained relatively undamaged, however today it is largely neglected. The areas which remain in the worst state are the — often very large — backyards enclosed in the back of the tenement housing districts. This project is supposed to be a catalyst for change at one such backyard located at number 40, Barlickiego Street.
 

• practical – cognitive — the microclimate inside the sculpture will be under continuous observation, and research will be done with the help of Poznań University of Technology. Data on temperature and humidity and their changes in relation to the existing conditions of the outside environment will be collected throughout the project. The purpose of this research is to support the argument that — comparing to the outside — within this type of design lower temperature by several degrees and higher humidity can be achieved. Additionally, this project might at some point in the future serve as a contribution for research done in the field of lightweight construction. It may provide technical solutions to issues with maintaining vegetation in environments that are characteristic of an ultra-hot climate with low humidity.


°°adam kalinowski

The installation consists of three thousand plants mounted on a metal-plywood frame in the shape of infinity sign. The aim of this artistic action was to restore the backyard as a place of common ground for neighbourly cooperation and commitment. The plywood chutes are overgrown with plants similar to those that residents can grow on their balconies or in their houses. All species are signed. The arrangement of plants is not accidental, thanks to them inside the installation there is a special microclimate – it is much cooler in the summer and warmer in the winter.
 


Place: backyard between streets: Barlickiego, Żeromskiego, Daszyńskiego

Gallery

Click to enlarge a photo

adam Kalinowski // The Infinite Green

Share

Header


Email marketing software powered by FreshMail